Μαθήματα Πληροφορικής & Προγραμματισμού

Βρόγχος Επανάληψης FOR στην γλώσσα προγραμματισμού Java

Βρόγχος επανάληψης FOR

Σε αυτή την ενότητα θα μιλήσουμε και θα δούμε πως συντάσσεται ένας βρόγχος επανάληψης For. Η εντολή For είναι ένας βρόγχος επανάληψης, για παράδειγμα: συχνά χρησιμεύει  ώστε να διατρέχουμε πίνακες. Σαν βρόγχο επανάληψης διαφέρει λίγο από της άλλους (While-Do/While) γιατί η For θα τρέξει όσες φορές της δηλώσουμε εμείς, είτε αυτό είναι να γεμίσει έναν πίνακα είτε αυτό είναι να τυπώσει κάτι κάποιες φορές.

Σύνταξη του βρόγχου επανάληψης FOR

Για να γίνει καλύτερα η κατανόηση της σύνταξης θα τον χωρίσουμε σε τρία μέρη. Τα οποία τρία αυτά μέρη είναι τα εξής:

 1. Μεταβλητή που θα αλλάζει με την εκτέλεση της FOR.
 2. Πόσες φορές θα τρέξει η FOR.
 3. Με τι βήμα θα αυξάνετε η θα μειώνετε η μεταβλητή.

Παράδειγμα:

class MyFirstFor{
  public static void main(String[] args){
    for (int i=0; i<11; i++){
      System.out.println("Your first for run!");
    }
  }
}

Στο παραπάνω παράδειγμα βλέπουμε πως συντάσσεται ένας βρόγχος επανάληψης For. Τα τρία κομμάτια που αναφέραμε στο πιο πάνω κομμάτι είναι τα κομμάτια που διαχωρίζονται με το ελληνικό ερωτηματικό(;). Πάμε να αναλύσουμε λιγάκι τι κάνει κάθε κομμάτι.

1ο Μέρος

Στο πρώτο μέρος βλέπουμε αυτό:

int i=0;

Εδώ βλέπουμε μία απλή δήλωση μεταβλητής τύπου ακέραιου(Integer). Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι κάποιος άλλος-αριθμητικός πάντα- τύπος μεταβλητής. Αυτό εξαρτάτε από τις ανάγκες μας. Όπως βλέπουμε η δήλωση της μεταβλητής γίνετε στο εσωτερικό του βρόγχου επανάληψης For, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάντα και απαραίτητα πρέπει να γίνετε αυτό. Σε όλες τις αντικειμενοστραφείς γλώσσες προγραμματισμού (π.χ. Java, C#, C++) η δήλωση μπορεί να γίνει και μέσα στην συνάρτηση αλλά και απ΄ έξω. Αρκεί πάντα να δηλωθεί πριν εκτελεστεί ο βρόγχος επανάληψης ή η συνάρτηση.

2ο Μέρος

Στο δεύτερο μέρος βλέπουμε αυτό:

i < 11

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το δεύτερο μέρος ανήκει στο μέρος που δείχνουμε στον βρόγχο επανάληψης πόσες φορές θα τρέξει. Στην περίπτωση αυτή η επανάληψη θα τρέξει 10 φορές και θα τυπωθεί 10 φορές το μήνυμα “Your first for run”. Ο λόγος που θα τρέξει 10 φορές είναι επειδή του λέμε θα τρέξει έως ότου είναι μικρότερο του 11. Οπότε ο τελευταίος αριθμός που θα πάρει η μεταβλητή μας είναι η τιμή 10.

3ο Μέρος

Στο τρίτο μέρος βλέπουμε αυτό:

i++

Αυτός είναι ο βηματισμός που θα ανεβαίνει η μεταβλητή μας. Ο συμβολισμός “i++” συμβολίζει ότι θα ανεβαίνει κατά ένα κάθε φορά που θα τρέχει.

Εμφωλευμένος Βρόγχος Επανάληψης For

Ένα χρήσιμο κομμάτι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με τον Βρόγχο Επανάληψης For είναι ότι μπορούμε να εμφωλεύσουμε μία For μέσα σε μία άλλη For. Αυτό είναι χρήσιμο για να γεμίζουμε δισδιάστατους πίνακες αλλά και για άλλα πολλά.

Παράδειγμα:

class MyNestedFor{
  public static void main(String[] args){
    int[][] Table; //Δημιουργία Object Πίνακα
    Table = new int[6][6]; //Δημιουργία Πίνακα
    int a = 0; //Δημιουργία μίας μεταβλητής
    for (int i=0; i<6; i++){//Πρώτη For
      for (int j=0; j<6; j++){//Εμφωλευμένη For
        a++;//Αύξησε το a κατά 1. 
        Table[i][j] = a;//Βάλε το a σε κάθε στοιχείο του πίνακα.
      }
    }
    
    for (int i=0; i<6; i++){//Πρώτη For
      for(int j=0; j<6; j++){//Εμφωλευμένη For
        System.out.println(Table[i][j]);//Τύπωσε τα στοιχεία του πίνακα.
      }
    }
  }
}

Στο παραπάνω παράδειγμα βλέπουμε ότι φτιάχνουμε έναν πίνακα δισδιάστατο 6 θέσεων. Δηλαδή από το 0 έως το 5. Οπότε φτιάχνουμε εμφωλευμένη την μία for μέσα στην άλλη και να τρέξει από το 0 έως το 5 και να βάζει σε κάθε στοιχείο του πίνακα την μεταβλητή “a“.

βρόγχος επανάληψης for

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.