Μαθήματα Πληροφορικής & Προγραμματισμού

Swarm chip και παράλληλη εκτέλεση προγραμμάτων

Swarm chip

Swarm chipΜια νέα σχεδίαση τσιπ (Swarm chip – σμήνος) θα κάνει τα παράλληλα προγράμματα να τρέχουν πολλές φορές πιο γρήγορα και θα απαιτεί το ένα δέκατο συγγραφής του αντίστοιχου κώδικα!

Θεωρητικά, ένα πρόγραμμα σε ένα 64-core μηχάνημα θα εκτελεστεί 64 φορές πιο γρήγορα από όσο χρόνο θα χρειαζόταν έναν υπολογιστή ενός πυρήνα. Αλλά σπάνια λειτουργεί η εκτέλεση με αυτόν τον τρόπο. Τα περισσότερα προγράμματα υπολογιστών είναι διαδοχικά και διαχωρίζονται έτσι ώστε τα κομμάτια αυτά να μπορούν να τρέξουν παράλληλα – αυτό προκαλεί πολλά είδη επιπλοκών.

Ερευνητές του MIT και του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) θα παρουσιάσουν ένα νέο σχέδιο τσιπ που το αποκαλούν σμήνος (Swarm chip), το οποίο θα κάνει την εκτέλεση παράλληλων προγραμμάτων, όχι μόνο πολύ πιο αποδοτικά αλλά θα είναι και πιο εύκολο για ένα προγραμματιστή να γράψει τον ανάλογο κώδικα.

Σε προσομοιώσεις, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδόσης στο chip σμήνος, έξι κοινών αλγορίθμων με τις καλύτερες υπάρχουσες παράλληλες επιδόσεις, τα οποία είχαν κώδικες από έμπειρους προγραμματιστές λογισμικού.

Οι επιδόσεις του Swarm ήταν μεταξύ τριών και 18 φορές γρηγορότερες, και χρειάστηκε μόνο το ένα δέκατο του αντίστοιχου κώδικα ή και λιγότερο. Και σε μία περίπτωση, το σμήνος πέτυχε 75 φορές γρηγορότερη εκτέλεση σε σχέση με ένα πρόγραμμα που έτρεχε σε παράλληλη εκτέλεση.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.