Μαθήματα Πληροφορικής & Προγραμματισμού

Δημιουργία gaming server: για ατέλειωτη διασκέδαση (μέρος α)

www.csc.com.gr - μαθήματα πληροφορικήςGaming server

Όλοι, έχουμε παίξει ένα παιχνίδι το οποίο χρειάζεται internet. Συνήθως, μπορούμε να προσκαλέσουμε φίλους, μπορούμε να δούμε την εξέλιξη τους στο παιχνίδι, καθώς και να αλληλεπιδράσεις μαζί τους. Αλλά για όσους είναι λίγο πιο περίεργοι και θέλουν να εξερευνήσουν τα μυστήρια του διαδικτύου αυτό το άρθρο είναι το κατάλληλο.

Τι είναι ένας gaming server;

Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός gaming server είναι ότι έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ώρες που θα είναι ανοιχτό. Δηλαδή, να έχει καλή ψύξη γιατί ζεσταίνεται πάρα πολύ. Σκληρούς δίσκους που είναι κατάλληλοι για πολύωρη λειτουργία. Δύο τροφοδοτικά σε περίπτωση που χαλάσει το ένα, ώστε  να έχει εφεδρικό και σίγουρα ένα UPS σε περίπτωση που πέσει το ρεύμα να υπάρχει χρόνος για ασφαλή αναστολή ή απενεργοποίηση μέχρι την επαναφορά του ρεύματος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν οι Gaming server είναι η καθυστέρηση ή Lag. Το οποίο προκύπτει από το ότι ο server μάλλον δεν έχει τους καταλλήλους πόρους, δηλαδή αρκετή επεξεργαστική ισχύ και μνήμη RAM, καθώς και γρήγορη ταχύτητα στο διαδίκτυο. Όλα αυτά ρυθμίζονται ανάλογα με τον αριθμό τον παιχτών που θα μπουν στον server .

Τέλος το κατάλληλο λειτουργικό και το πρόγραμμα server του παιχνιδιού: πολλές φορές το λειτουργικό δεν έχει καν γραφικό περιβάλλον και τρέχουν όλα με εντολές, γιατί το γραφικό μέρος παίρνει πολλούς  υπολογιστικούς πόρους.

Το τελευταίο κομμάτι είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν gaming server από οποιονδήποτε άλλο server , είναι ότι ο προγραμματιστής του παιχνιδιού συνήθως φτιάχνει το παιχνίδι (client) και ένα πρόγραμμα (server files) στο οποίο θα συνδεθούν οι παίχτες του παιχνιδιού.

Πως δουλεύει το Διαδίκτυο; 

To 1983  δημιουργήθηκε ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας, το οποίο ονομάστηκε μοντέλο OSI. Το μοντέλο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε δίνει τη δυνατότητα σε διαφορετικές συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το μοντέλο OSI είναι χωρισμένο σε 7 επίπεδα:

  1. Φυσικό (IEEE 802.3 IEEE 802.11 IEEE 802.15 IEEE 802.16 USB, Bluetooth)
  1. Ζεύξεις δεδομένων (ATM, ARP, LLC, MAC)
  1. Μεταφοράς (IPv4,IPv6, ICMP)
  1. Δικτύου (TCP, UDP)
  1. Συνόδου (NetBIOS, SAP, PPTP, RTP, SOCKS)
  1. (MIME, XDR)
  1. Εφαρμογής (SIP, DNS, FTP, HTTP, SMTP, Telnet, DHCP)

Κάθε επίπεδο στο μοντέλο του OSI ενθυλακώνει την πληροφορία από τα ανώτερα επίπεδα μέχρι που να φτάσει στο κατώτερο και να σταλθεί η πληροφορία σε μορφή bit μέσα από το μέσο ( π.χ καλώδιο ) στον παραλήπτη. Μόλις φτάσει στον παραλήπτη τα ανάλογα επίπεδα θα διαβάσουν την πληροφορία διαδοχικά.

www.csc.com.gr - μαθήματα πληροφορικής

Τα πρωτόκολλα

Τα διαδικτυακά παιχνίδια διαφέρουν ως προς την σύνδεση τους με έναν Gaming Server. Τα  περισσότερα συνδέονται αυτόματα χωρίς να χρειαστεί κάποια περίπλοκη ρύθμιση. Κάποια αλλά παιχνίδια θα μας ζητήσουν πρωτόκολλα όπως: διεύθυνσης IP όπως και να ανοίξουμε θύρες (UDP ή TCP) στο δρομολογητή (Router).

Η διεύθυνση IPv4 είναι της μορφής ” ___ . ___ . ___ . ___ ” οπού κάθε κενό μπορεί να πάρει αριθμούς από το 0 – 255. Για παράδειγμα 127.0.0.1. Οι διευθύνσεις IPv4 χωρίζονται σε δύο κατηγορίες “Ιδιωτικές” και “δημόσιες“.  Αυτές οι δύο κατηγόριες δημιουργήθηκαν λόγο του μικρού αριθμού διευθύνσεων που παρέχει η IPv4. Οι ιδιωτικές είναι για ένα τοπικό δίκτυο δηλαδή μέχρι που να συνδέσουμε το δρομολογητή. Οι δημόσιες διευθύνσεις αφορούν την διαδρομή μετά το δρομολογητή, δηλαδή στο διαδίκτυο.

www.csc.com.gr - μαθήματα πληροφορικής

Όταν είσαι σε ένα ιδιωτικό δίκτυο για παράδειγμα στο σπίτι και έχεις καλέσει φίλους σου να παίξετε το ίδιο παιχνίδι, δεν χρειάζεσαι παρά μια ιδιωτική IP.

Λες την IP σου στους φίλους σου και στην συνέχεια συνδέεσαι, αλλά τι γίνεται όταν οι φίλοι σου έχουν πάει διακοπές αλλά θέλετε να συνεχίσετε το παιχνίδι;

Ανοίγουμε θύρα στο δρομολογητή: Η θύρα είναι ένας αριθμός από 0-65535. Η θύρα αυτή μπορεί να δουλέψει στο πρωτόκολλο TCP, το οποίο είναι αργό λόγο των πολλών πακέτων που θα στείλει για να δημιουργηθεί μια συνεδρία, στην οποία δεν θα υπάρχουν χαμένα πακέτα. Από την άλλη το UDP το οποίο είναι γρήγορο αλλά δεν ενδιαφέρεται για τα πακέτα εάν χαθεί κάποιο και δεν θα το ξαναστείλει.

 (* συνεχίζεται στο μέρος β’)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.