Μαθήματα Πληροφορικής & Προγραμματισμού

Arduino Board Γνωριμία με το Υλικό (Hardware) (Μερος 1ο)

Τι είναι το Arduino Board

ArduinoUnoBoard

Το Arduino Board είναι ένας single-board μικροελεκτής, δηλαδή μια απλή μητρική πλακέτα ανοικτού κώδικα, με ενσωματωμένο μικροελεγκτή και εισόδους/εξόδους. Mπορεί να προγραμματιστεί με τη γλώσσα Wiring. Oυσιαστικά πρόκειται για τη γλώσσα προγραμματισμού C++ και ένα σύνολο από βιβλιοθήκες, υλοποιημένες επίσης στην C++.

Το Arduino μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ανεξάρτητων διαδραστικών αντικειμένων αλλά και να συνδεθεί με υπολογιστή μέσω προγραμμάτων . (Processing, Max/MSP, Pure Data, SuperCollider) . Οι περισσότερες εκδόσεις του Arduino μπορούν να αγοραστούν προ-συναρμολογημένες. Tο διάγραμμα και πληροφορίες για το υλικό είναι ελεύθερα διαθέσιμα για αυτούς που θέλουν να συναρμολογήσουν το Arduino μόνοι τους.

Για να μιλήσουμε λίγο πιο τεχνικά. Υπάρχει ένα κύκλωμα που χρησιμοποιεί μικροελεγκτή. Tο οποίο μας δίνει ένα αριθμό πυλών οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν είτε ως είσοδοι είτε ως έξοδοι. Αυτές τις εισόδους ή εξόδους μπορούμε να τις διαχειριστούμε γράφοντας κώδικα στο περιβάλλον προγραμματισμού Arduino IDE. Στην επίσημη σελίδα του Arduino μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες για αυτό. Μπορείτε να κατεβάσετε το περιβάλλον προγραμματισμού από την αντίστοιχη σελίδα.

Εκτός από τη βασική έκδοση του περιβάλλοντος Arduino IDE, υπάρχει και μια παραλλαγμένη έκδοση του Scratch . Η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γράψουμε προγράμματα για το Arduino, η S4A – Scratch For Arduino . Αυτή η έκδοση  είναι επίσης  ανοικτού κώδικα και δωρεάν. Το πλεονέκτημα της  είναι ο οπτικός προγραμματισμός (blocks όπως στο Scratch) σε σχέση με το γράψιμο εντολών στο κλασσικό περιβάλλον. Παρόμοιας λογικής είναι και το ArduBlock . Το οποίο επίσης χρησιμοποιεί οπτικό προγραμματισμό μέσω έτοιμων blocks για τον προγραμματισμό του. Ακόμα, υπάρχουν οπτικές εκδόσεις στο διαδίκτυο (web περιβάλλοντα), όπως το BlocklyDuino ή το ArduinoMio

Ιστορία

Το 2005, ξεκίνησε ένα project προκειμένου να φτιαχτεί μία συσκευή για τον έλεγχο προγραμμάτων διαδραστικών σχεδίων από μαθητές. Η συσκευή αυτή θα ήταν πιο φθηνή από άλλα πρωτότυπα συστήματα διαθέσιμα εκείνη την περίοδο. Οι ιδρυτές Massimo Banzi και David Cueartielles ονόμασαν το σχέδιο από τον Arduin της Ivrea. Ξεκίνησαν να παράγουν πλακέτες σε ένα μικρό εργοστάσιο στην Ιβρέα, κωμόπολη της επαρχίας Τορίνο στην περιοχή Πεδεμόντιο της βορειοδυτικής Ιταλίας. Την ίδια περιοχή στην οποία στεγαζόταν η εταιρία υπολογιστών Olivetti.

Γνωριμία με το Arduino Board

UNO Schematic First Annotation

Το κύκλωμα των μονάδων του Arduino είναι ανοικτό. Δηλαδή ο σχεδιασμός και τα μέρη του είναι γνωστά και δίνονται από τους κατασκευαστές του. Mε αποτέλεσμα όποιος θελήσει να μπορεί να το υλοποιήσει. Έτσι, υπάρχει υλικό με την ονομασία Arduino που προέρχεται από τους δημιουργούς και επίσημους κατασκευαστές του στην Ιταλία. Ενώ μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές ακόμα υλοποιήσεις μονάδων του. Αυτές οι μονάδες είναι απόλυτα συμβατές με τα προγράμματα και κυκλώματα που ήδη υπάρχουν και δουλεύουν με τις επίσημες μονάδες Arduino.

Η μοναδική δέσμευση που ζήτησαν οι δημιουργοί του Arduino Board. Είναι να αναφέρονται με άλλη ονομασία οι κατασκευές τρίτων, κρατώντας την ονομασία Arduino για αυτούς. Η κοινότητα το σεβάστηκε κι έτσι θα βρείτε να κυκλοφορούν πολλές άλλες εκδόσεις οι οποίες συνήθως έχουν ονόματα που καταλήγουν σε -ino. Όπως μια από τις κινέζικες εκδοχές του το Funduino. Οι επίσημοι δημιουργοί πουλάνε υλικό μέσω της ιστοσελίδας τους . Ενώ υπάρχουν και επίσημοι συνεργάτες για την Ελλάδα.
Αυτό που θα χρειαστείτε για αρχή είναι:

  • μια μονάδα, όπως είναι το Arduino Uno R3 το οποίο χρησιμοποιούμε και στα παραδείγματα εδώ, το οποίο με 14 ψηφιακές εισόδους/εξόδους και 6 αναλογικές εισόδους (Pins) είναι υπεραρκετό για τις πρώτες σας εφαρμογές (και το αντίστοιχο usb καλώδιο για να συνδεθεί στον υπολογιστή σας),
  • καλώδια για να συνδέετε τα pins με ότι διαχειρίζεστε,
  • μια βάση όπου μπορείτε να συνδέετε και να βραχυκυκλώνετε αυτά που χρησιμοποιείτε(breadboard) και τέλος
  • μερικά leds, αντιστάσεις, πυκνωτές, ποτενσιόμετρα, αισθητήρες κτλ για τις πρώτες σας υλοποιήσεις.

Γενικά, προτείνουμε να βρείτε ένα κιτ αρχαρίων (starter kit) .Αυτό περιλαμβάνει συνήθως μονάδα, usb καλώδιο, breadboard, καλώδια με σκληρό βύσμα στην άκρη (θηλυκά και αρσενικά), καθώς και αρκετά leds, αντιστάσεις, πυκνωτές, ποτενσιόμετρο, φωτοευαίσθητες αντιστάσεις, κουμπιά κτλ, όπως π.χ. το Arduino Starter Kit .

Arduino Hardware Starter kit

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.