Αρχεία κώδικα με Unicode χαρακτήρες, στα Windows 10

Ανάμεσα στα αρχεία κώδικα που γράφει ένας προγραμματιστής, υπάρχουν και εκείνα που περιέχουν χαρακτήρες οι οποίοι δεν ανήκουν στο λατινικό αλφάβητο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων χαρακτήρων είναι και αυτοί της Ελληνικής γλώσσας.

Ως προγραμματιστής, αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η κωδικοποίηση με την οποία αποθηκεύετε τα αρχεία σας. Ως χρήστης των Windows όμως, αυτό δεν επαρκεί.

Η κωδικοποίηση των αρχείων

Η πιο συνηθισμένη κωδικοποίηση που χρησιμοποιείται για τη σωστή προβολή των ιδιαίτερων χαρακτήρων είναι η UTF-8. Όταν λοιπόν γράφετε κώδικα ο οποίος τους περιλαμβάνει, ανεξάρτητα με το ποιον editor χρησιμοποιείτε, είναι σημαντικό να αποθηκεύσετε το αρχείο σας με τη σωστή κωδικοποίηση.

Παραδείγματος χάριν, στην περίπτωση του VS Code, η UTF-8 χρησιμοποιείται από τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, οπότε, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια αλλαγή χειροκίνητα. Για να δείτε ποια είναι η κωδικοποίηση με την οποία αποθηκεύεται οποιοδήποτε τρέχον αρχείο, απλώς εξετάστε την μπάρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του editor.

Επιλογή κωδικοποίησης αρχείου, στο VS Code

Εάν επιθυμείτε να αλλάξετε την κωδικοποίηση, πατήστε το όνομα της τρέχουσας (για παράδειγμα την “UTF-8”, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα), και μετά την επιλογή “Save with Encoding”. Πατήστε το όνομα της κωδικοποίησης που σας ενδιαφέρει από τη λίστα.

Η κωδικοποίηση των Windows

Τα Windows χρησιμοποιούν εσωτερικά κωδικοποίηση UTF-16. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν χρησιμοποιείτε κονσόλες όπως τη Γραμμή Εντολών (Command Prompt) ή το PowerShell, για να εκτελέσετε τα προγράμματά σας, οι Unicode χαρακτήρες να μην εμφανίζονται σωστά.

Αν χρησιμοποιείτε Windows 10, μπορείτε να αλλάξετε τις τοπικές ρυθμίσεις για τα προγράμματα που δεν παρέχουν υποστήριξη Unicode, ώστε να χρησιμοποιούν την κωδικοποίηση UTF-8. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Στην μπάρα αναζήτησης των Windows, πληκτρολογήστε τον όρο “Πίνακας Ελέγχου” (“Control Panel”) και πατήστε το αποτέλεσμα. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατήστε “Ώρα και περιοχή” (“Clock and Region”) με μετά “Περιοχή” (“Region”). Πηγαίνετε στην καρτέλα “Διαχείριση” (“Administrative”) και πατήστε το κουμπί “Αλλαγή τοπικών ρυθμίσεων συστήματος…” (“Change system locale…”). Ενεργοποιήστε τη ρύθμιση “Beta: Χρήση Unicode UTF-8 για διεθνή υποστήριξη γλώσσας” (“Beta: Use Unicode UTF-8 for worldwide language support”).

Ρύθμιση για χρήση UTF-8, από τα προγράμματα που δεν υποστηρίζουν Unicode

Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η καινούρια ρύθμιση.

Αρθρογράφος: Constantina32

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.