Βασικές Συμβουλές για μια Επιχειρηματική Facebook Σελίδα
14 Συμβουλές για την Επιχειρηματική Facebook Σελίδα σας: Είτε δημιουργείτε μια ολοκαίνουργια σελίδα στο Facebook για το εμπορικό σήμα σας, είτε απλά θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ήδη υπάρχουσα, είναι μάλλον μια έξυπνη κίνηση – το Facebook φιλοξενεί περίπου 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως.
Αν δημιουργείτε μια επιχειρηματική σελίδα στο Facebook χωρίς χρήση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, οι πιθανότητες για προσέλκυση πελατών θα είναι ελάχιστες. Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις παρακάτω βασικές συμβουλές:
1: Μην δημιουργείτε προσωπικό προφίλ για την επιχείρηση σας.
Πολλοί έμποροι και επιχειρηματίες δημιουργούν προσωπικά προφίλ για τις μάρκες τους, αντί για μια πραγματική επιχειρηματική σελίδα στο Facebook. Αυτό σας θέτει σε τεράστιο μειονέκτημα – δεν θα έχετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου, πληρωμένες προωθητικές ευκαιρίες και αναλυτικά στοιχεία – στοιχεία που παρέχονται με μια επιχειρηματική σελίδα στο Facebook.
Επιπλέον, ένα προσωπικό προφίλ θα απαιτούσε από τους ανθρώπους να σας στείλουν ένα αίτημα φιλίας για να συνδεθούν μαζί σας και το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να δυσκολέψετε περισσότερο τους πιθανούς πελάτες σας.
2: Αποφύγετε τη δημοσίευση προσωπικού περιεχομένου με τους ρόλους σελίδας.
Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για διάφορους ιδιοκτήτες ή εργαζόμενους που δημοσίευσαν τυχαία προσωπικό περιεχόμενο στα κανάλια κοινωνικών μέσων των εργοδοτών τους – ο χειρότερος εφιάλτης ενός εμπόρου.
Για να αποφύγετε ατυχίες όπως αυτές, αναθέστε ρόλους στην Επιχειρηματική Facebook Σελίδα σας, μόνο στους υπαλλήλους που την χρειάζονται απολύτως και για την εργασία που κάνουν κάθε μέρα. Πριν το κάνετε όμως αυτό, φροντίστε να παρέχετε την κατάλληλη εκπαίδευση σε όσους είναι νέοι στη διαχείριση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, ώστε να μην μπερδεύονται για το πότε πρέπει να πατήσουν “δημοσίευση”, τι πρέπει να κάνουν, αν πρέπει να προγραμματιστεί κάτι , και ποιοι θα πρέπει να το δημοσιεύουν.
Για να αντιστοιχίσετε ρόλους, στην επιχειρηματική σας σελίδα, κάντε κλικ στην επιλογή “Ρυθμίσεις” και στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Ρόλοι σελίδας”.
Επίσης, όταν μοιράζεστε περιεχόμενο για λογαριασμό της επιχείρησης σας, βεβαιωθείτε ότι την δημοσιεύετε ως “επιχείρηση” και όχι ως τον εαυτό σας. Μπορείτε να το ελέγξετε μεταβαίνοντας στις ρυθμίσεις σας και κάνοντας κλικ στην επιλογή “Δημοσίευση ως”.
3: Προσθέστε μια αναγνωρίσιμη εικόνα προφίλ.
Επιλέξτε μια εικόνα προφίλ που είναι εύκολο για το κοινό σας να αναγνωρίσει – οτιδήποτε από ένα λογότυπο της εταιρείας για ένα μεγάλο εμπορικό σήμα, σε ένα headshot του εαυτού σας εάν είστε freelancer ή σύμβουλος.
Η αναγνωρισιμότητα είναι σημαντική για να βρεθεί η επιχείρηση σας, ειδικά στην Αναζήτηση στο Facebook. Είναι αυτό που εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης, που απεικονίζεται στο επάνω μέρος της σελίδας σας στο Facebook, η μικρογραφία που εμφανίζεται δίπλα στις δημοσιεύσεις σας στις ροές των χρηστών … οπότε επιλέξτε με σύνεση.
Συμβουλές για την Επιχειρηματική Facebook Σελίδα σας: Κατά την επιλογή μιας φωτογραφίας, λάβετε υπόψη ότι το Facebook αλλάζει συχνά τις διαστάσεις της εικόνας, τις οποίες μπορείτε να βρείτε ανά πάσα στιγμή επιλέγοντας τον σύνδεσμο εδώ.
Από τη δημοσίευση, οι εικόνες προφίλ σελίδας εμφανίζονται σε 170×170 εικονοστοιχεία στην επιφάνεια εργασίας και 128×128 εικονοστοιχεία σε smartphones.
4: Επιλέξτε μια εικόνα εξωφύλλου που θα έχει σχέση με το αντικείμενο της επιχείρησης σας.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιλέξετε μια ελκυστική φωτογραφία εξώφυλλου. Εφόσον η φωτογραφία του εξώφυλλου σας παρουσιάζεται στο επάνω και μεγαλύτερο μέρος της σελίδας σας στο Facebook, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε μιας υψηλής ποιότητας και συναρπαστική εικόνα για τους επισκέπτες σας, όπως π.χ. αυτή από τη σελίδα Facebook του MYOB
Συμβουλές για την Επιχειρηματική Facebook Σελίδα σας: Λάβετε υπόψη ότι, όπως και οι εικόνες προφίλ, οι διαστάσεις της εικόνας εξωφύλλου της σελίδας του Facebook επίσης αλλάζουν συχνά, οπότε σας συμβουλεύω να παρακολουθείτε τις επίσημες οδηγίες που βρίσκονται σε αυτό τον σύνδεσμο.
Από τη δημοσίευση, οι εικόνες εξωφύλλου εμφανίζονται σε 820×312 εικονοστοιχεία σε υπολογιστές και 640×360 pixels σε smartphones.
5: Προσθέστε ένα κουμπί παρότρυνσης για δράση (Call to Action – CTA).
Από τη στιγμή που το Facebook ξεκίνησε την λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2014, οι επιλογές για την προσθήκη κουμπιών παρότρυνσης για δράση στη σελίδα του Facebook έχουν επεκταθεί σημαντικά.
Αυτά είναι διάφορα, όπως τα: “Παρακολούθηση βίντεο”, “Εγγραφή” ή “Κάντε κράτηση τώρα” – και το καθένα μπορεί να προσαρμοστεί με μια διεύθυνση URL προορισμού ή ένα κομμάτι περιεχομένου της επιλογής σας.
Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους εμπόρους να οδηγούν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες τους ή για να αποκτήσουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για το περιεχόμενο στο Facebook που θέλουν να προωθήσουν.
Επίσης, να οδηγούν την κυκλοφορία από την Επιχειρηματική Facebook Σελίδα τους πίσω στην ιστοσελίδα τους. Ελέγξτε για παράδειγμα, πώς το Mandarin Oriental χρησιμοποιεί το κουμπί “Κάντε Κράτηση τώρα” με αυτό τον τρόπο, για να διευκολύνει τους θεατές να κάνουν κρατήσεις.
Για να προσθέσετε μια παρότρυνση για δράση στη σελίδα σας, κάντε κλικ στο μπλε παράθυρο “Προσθήκη κουμπιού”.
Στη συνέχεια, θα μπορείτε να επιλέξετε ποιο τύπο CTA θέλετε να δημιουργήσετε και ποια διεύθυνση URL ή υπάρχον περιεχόμενο στη σελίδα σας στο Facebook θέλετε να κατευθύνει τους επισκέπτες σας. Για να λάβετε δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που κάνουν κλικ, απλώς κάντε κλικ στο βέλος με το αναπτυσσόμενο κουμπί στο κουμπί σας και επιλέξτε “Προβολή πληροφοριών”.
6: Συμπληρώστε την ενότητα ‘Σχετικά’ με βασικές πληροφορίες και προσθέστε ορόσημα της εταιρείας.
Έχουμε φθάσει πλέον, σε ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της σελίδας σας στο Facebook: η ενότητα ‘Πληροφορίες’.
Παρόλο που οι επισκέπτες δεν βλέπουν πλέον μια προεπισκόπηση του κειμένου “Σχετικά” όταν καταφθάνουν στη σελίδα σας – πρέπει να κάνουν κλικ στην επιλογή “Πληροφορίες” στην αριστερή στήλη δίπλα στο περιεχόμενό σας – εξακολουθεί να είναι ένα από τα τα πρώτα μέρη που θα δουν όταν προσπαθούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σελίδα σας.
Ακόμα και μέσα στην ενότητα “Πληροφορίες”, υπάρχουν πολλές επιλογές για να προσθέσετε ότι θέλετε. Εξετάστε τη βελτιστοποίηση της ενότητας που ευθυγραμμίζεται καλύτερα με το εμπορικό σήμα σας – μια γενική περιγραφή, μια αποστολή, πληροφορίες επιχείρησης ή η ιστορία σας – με ένα σύντομο, αλλά περιγραφικό κείμενο.
Με αυτόν τον τρόπο, το κοινό σας μπορεί να έχει μια αίσθηση του τι αντιπροσωπεύει η Σελίδα σας πριν αποφασίσει να την συμπαθήσει (LIKE).
Συμβουλές για την Επιχειρηματική Facebook Σελίδα σας: Ίσως θελήσετε επίσης να συμπληρώσετε τμήματα που σας επιτρέπουν να καταγράφετε ορόσημα και βραβεία – όπως όταν ξεκινήσατε δημοφιλή προϊόντα και υπηρεσίες – καθώς και την ημέρα / έτος που ιδρύθηκε η εταιρεία σας ή όταν φιλοξενήσατε σημαντικές εκδηλώσεις.
7: Δημοσιεύστε φωτογραφίες και βίντεο στο χρονολόγιο σας.
Το οπτικό περιεχόμενο έχει σχεδόν γίνει μια απαίτηση οποιασδήποτε online παρουσίας, συμπεριλαμβανομένων των καναλιών κοινωνικών μέσων.
Και ενώ οι φωτογραφίες είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να καταγράψετε στιγμές και μια πραγματική ματιά στο εμπορικό σήμα σας, θα πρέπει πιθανώς να επενδύσετε ένα καλό χρονικό διάστημα αλλά και άλλους πόρους στο βίντεο. Η αναφορά του 2017 State Inbound ανέφερε το βίντεο ως το “κύριο μέσο προσέλκυσης”, με το 24% των εμπόρων να το ονομάσουν ως κορυφαία προτεραιότητα υλικό.
Το “παρακολούθηση video” είναι ένα από τα CTA που το Facebook επιτρέπει να προσθέσετε μάρκες στις σελίδες σας για κάποιο λόγο – ίσως επειδή είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους “κατανάλωσης” περιεχομένου.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με την εφημερίδα ειδήσεων του καναλιού κοινωνικής δικτύωσης, ” Οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο από 3 φορές περισσότερο χρόνο παρακολουθώντας ένα ζωντανό βίντεο Facebook Live ” σε σύγκριση με ένα βίντεο που δεν είναι πλέον live.
Έτσι, μην φοβάστε να δώσετε στους θεατές μια στιγμιαία ματιά τι κάνει ο οργανισμός σας ή επιχείρηση σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι σωστά.
8: Προσδιορίστε τον ιδανικό χρόνο και συχνότητα για τις αναρτήσεις σας.
Ένα σημαντικό στοιχείο στη στρατηγική σας για το περιεχόμενο του Facebook θα πρέπει να είναι το πόσο συχνά δημοσιεύετε και πότε. Εάν δεν δημοσιεύσετε αρκετά συχνά, δεν θα φανεί αξιόπιστη ή αυθεντική τελικά η Επιχειρηματική Facebook Σελίδα σας – πόση εμπιστοσύνη δείχνετε σε ένα εμπορικό σήμα που δεν έχει ενημερώσει τη σελίδα του στο Facebook για αρκετούς μήνες;
Από την άλλη, δημοσιεύστε πολύ συχνά, και οι επισκέπτες μπορεί να “αρρωστήσουν” με το να έχουν τις τροφοδοσίες και τα χρονολόγια τους πλημμυρισμένα με το περιεχόμενό σας.
Εδώ είναι όπου ένα “ψηφιακό ημερολόγιο” ως μέσο σύνταξης και υπενθύμισης δημοσιεύσεων κοινωνικών μέσων, μπορεί να σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, για παράδειγμα το Google Calendar. Όπως κάθε άλλο ηλεκτρονικό περιεχόμενο, μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα χρονοδιάγραμμα για το αν μοιράζεστε συγκεκριμένες αναρτήσεις ανάλογα με την εποχή ή τη γενική δημοτικότητα.
Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε το ημερολόγιό σας αρκετές φορές, ειδικά στα πρώτα στάδια της ρύθμισης της σελίδας σας, αφού θα θέλετε να ελέγξετε την απόδοση των ενημερώσεών σας στο Facebook Insights σας (το οποίο μπορείτε να πλοηγηθείτε μέσω της καρτέλας στο στην κορυφή της σελίδας σας).
Μόλις παρατηρήσετε δημοφιλείς ώρες και άλλα αναλυτικά στοιχεία για τις πρώτες σας αρκετές αναρτήσεις, μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα τη συχνότητα και τη στρατηγική δημοσίευσης.
Συμβουλές για την Επιχειρηματική Facebook Σελίδα σας: Αναρωτιέστε πώς να προγραμματίσετε τις αναρτήσεις;
Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε ένα εξωτερικό εργαλείο δημοσίευσης, είτε το ίδιο το interface του Facebook. Για το τελευταίο, κάντε κλικ στο βέλος δίπλα στο κουμπί “Δημοσίευση” και κάντε κλικ στην επιλογή “Προγραμματισμός ανάρτησης”.
9: Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία στόχευσης του Facebook.
Το Facebook σάς επιτρέπει να στοχεύετε συγκεκριμένα ακροατήρια με συγκεκριμένες ενημερώσεις – είτε πρόκειται για το φύλο, τη σχέση ή την εκπαιδευτική κατάσταση, την ηλικία, τη θέση, τη γλώσσα ή τα ενδιαφέροντά σας;
Απλά κάντε κλικ στο μικρό σύμβολο “στόχος” στο κάτω μέρος της θέσης που θέλετε να δημοσιεύσετε και μπορείτε να ορίσετε μετρήσεις και για ένα προτιμώμενο κοινό και ένα που νομίζετε ότι δεν θέλετε να δείτε το περιεχόμενό σας.
10: Συνδέστε σημαντικές αναρτήσεις στο επάνω μέρος της σελίδας σας.
Όταν δημοσιεύετε νέο περιεχόμενο στη σελίδα σας στο Facebook, οι παλαιότερες δημοσιεύσεις ωθούνται μακρύτερα στο χρονικό σας πλαίσιο. Ωστόσο, μερικές φορές, ίσως θέλετε μια συγκεκριμένη ανάρτηση να παραμείνει στην κορυφή της σελίδας σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – ακόμα και μετά τη δημοσίευση νέων ενημερώσεων.
Για να το λύσετε αυτό, το Facebook προσφέρει τη δυνατότητα να “περάσει” μια θέση κάθε φορά στο επάνω μέρος της σελίδας σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις καρφιτσωμένες αναρτήσεις ως έναν τρόπο να προωθήσετε πράγματα όπως: νέες προσφορές, επερχόμενες εκδηλώσεις ή σημαντικές ανακοινώσεις προϊόντων.
Για να αντιστοιχίσετε μια ανάρτηση, κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο βέλος στην επάνω δεξιά γωνία μιας ανάρτησης στη σελίδα σας και κάντε κλικ στην επιλογή “Καρφίτσωμα στην κορυφή”.
Στη συνέχεια θα εμφανιστεί στο επάνω μέρος της σελίδας σας και επισημαίνεται με ένα μικρό σελιδοδείκτη. Απλώς λάβετε υπόψη σας ότι μπορείτε να έχετε μόνο μια καρφωμένη δημοσίευση ανά πάσα στιγμή.
11: Αποφασίστε εάν θέλετε οι οπαδοί του Facebook να σας ειδοποιούν ιδιωτικά.
Εάν θέλετε οι φίλοι σας στο Facebook να μπορούν να σας στέλνουν απευθείας μήνυμα μέσω της σελίδας σας, ενεργοποιήστε σίγουρα τη λειτουργία μηνυμάτων. Μπορείτε να το κάνετε κάνοντας κλικ στις επιλογές “Γενικά” στην αριστερή στήλη και στη συνέχεια, αναζητώντας “Μηνύματα” στη λίστα των αποτελεσμάτων.
Σας συνιστώ να ενεργοποιείτε την ανταλλαγή μηνυμάτων στη σελίδα σας, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη η επαφή των οπαδών σας με εσάς – αλλά μόνο εάν έχετε τον χρόνο να παρακολουθήσετε και να απαντήσετε στα μηνύματά σας.
Οι Σελίδες Facebook έχουν τώρα μια ενότητα που υποδεικνύει πόσο γρήγορα μια επιχείρηση ανταποκρίνεται στα μηνύματα, οπότε αν δεν θέλετε αυτή η ενότητα να λέει ότι απαντάτε αργά, ίσως απλά να θέλετε να παραλείψετε την ενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας.
12: Παρακολουθήστε και απαντήστε σε σχόλια στην Επιχειρηματική Facebook Σελίδα σας
Μιλώντας για την παρακολούθηση των αλληλεπιδράσεων που έχουν οι φίλοι σας με τη σελίδα σας, μην ξεχνάτε τα σχόλια. Μπορείτε να παρακολουθήσετε και να απαντήσετε στα σχόλια μέσω της καρτέλας ‘Ειδοποιήσεις’ στο επάνω μέρος της σελίδας σας.
Ενώ μπορεί να μην είναι απαραίτητο να απαντάτε σε κάθε σχόλιο που λαμβάνετε, θα πρέπει σίγουρα να παρακολουθείτε τις συνομιλίες που συμβαίνουν εκεί (ειδικά για να παραμείνετε στην κορυφή των “δυνητικών κρίσεων” των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης όπως το Facebook).
13: Προωθήστε τη σελίδα σας για να δημιουργήσετε περισσότερους οπαδούς.
Τώρα που έχετε γεμίσει τη σελίδα σας με το περιεχόμενο, ήρθε η ώρα να την προωθήσετε.Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε μια διαφήμιση που να προωθεί τη σελίδα σας.
Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στις τρεις τελείες στην επάνω γραμμή μενού πάνω από τις αναρτήσεις σας και επιλέξτε “Δημιουργία διαφήμισης”.
Από εκεί, το Facebook θα σας αφήσει να ξεκινήσετε να δημιουργείτε μια διαφήμιση από την αρχή με βάση τους στόχους σας – επιλέξτε τον δικό σας, κάντε κύλιση προς τα κάτω και κάντε κλικ στο κουμπί “συνέχεια”.
Μετά από αυτό, μπορείτε να επιλέξετε το στοχευόμενο κοινό σας (παρόμοιο με αυτό που κάνατε με τις προωθημένες αναρτήσεις σας πιο πάνω), όπου στο Facebook θέλετε να τοποθετηθεί και τον προϋπολογισμό σας – μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πληρωμή για τις Διαφημίσεις στο Facebook εδώ .
Θα σας ζητηθεί επίσης να προσθέσετε κάποια δημιουργικά στοιχεία ή να αντιγράψετε. Θυμηθείτε, πληρώνετε για αυτό, γι ‘αυτό επιλέξτε κάτι που πρόκειται να τραβήξει την προσοχή, αλλά και έχει υψηλή ποιότητα και αντιπροσωπεύει το εμπορικό σήμα σας καλά.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρω ότι αναλαμβάνω για λογαριασμό σας ή για λογαριασμό της επιχείρησης σας την δημιουργία ή υποστήριξη της Επιχειρηματικής Facebook σελίδα σας, με επιτυχία, έχοντας εμπειρία ετών ως καθηγητής πληροφορικής αλλά και ως εισηγητής εξειδικευμένων σεμιναρίων στο θέμα του ON LINE & INTERNET MARKETING. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ!
14: Τέλος, μετρήστε την επιτυχία των προσπαθειών σας στο Facebook.
Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να εκτελέσετε αυτό το βήμα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά εργαλεία αναφορών των κοινωνικών μέσων και με αυτά μπορείτε να ανακαλύψετε τα στατιστικά στοιχεία της σελίδας σας, τα οποία σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε τις μετρήσεις εμπιστοσύνης που σχετίζονται με το Facebook. Επικοινωνήστε μαζί μου σχετικά.
Εδώ θα έχετε τη δυνατότητα να αναλύσετε θέματα όπως: τα δημογραφικά στοιχεία του κοινού σας και εάν φτάσατε σε κάποιο συγκεκριμένο όριο, τα δημογραφικά στοιχεία των ατόμων που ασχολούνται με τη σελίδα σας και τις αναρτήσεις σας.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να τροποποιήσετε τη στρατηγική περιεχομένου του Facebook για να δημοσιεύσετε περισσότερα από αυτά που λειτουργούν και λιγότερα από αυτά που δεν πετυχαίνουν.
Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο “Δείκτες σελίδας” του Facebook μέσω της αντίστοιχης καρτέλας στην κορυφή της Επιχειρηματική Facebook Σελίδα σας.