Μαθήματα Πληροφορικής & Προγραμματισμού

Πως δουλεύει το τρανζίστορ στους υπολογιστές

Πως δουλεύει το τρανζίστορ (transistor):

Πως δουλεύει το τρανζίστορ: Οι σύγχρονοι υπολογιστές έφεραν επανάσταση στη ζωή μας, με την εκτέλεση καθηκόντων που πριν από μόνο κάποις δεκαετίες ήταν αφάνταστες. Αυτό κατέστη δυνατό με μια σειρά από καινοτομίες. Υπάρχει όμως μία θεμελιώδης εφεύρεση -που σε σχέση με οτιδήποτε άλλο- ένα υπολογιστικό σύστημα εξαρτάται από αυτήν: το τρανζίστορ.

O Gokul J. Krishnan στο συνοδευτικό video, περιγράφει τι είναι ένα τρανζίστορ και πώς αυτή η μικρή συσκευή επιτρέπει να γίνουν τα καταπληκτικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι υπολογιστές.

Το [wiki base=”EL” title=”τρανζίστορ”]τρανζίστορ[/wiki] (αγγλικά: transistor), στα ελληνικά κρυσταλλοτρίοδος και παλαιότερα κρυσταλλολυχνία, είναι διάταξη ημιαγωγών στερεάς κατάστασης, η οποία βρίσκει διάφορες εφαρμογές στην ηλεκτρονική, μερικές εκ των οποίων είναι η ενίσχυση, η σταθεροποίηση τάσης, η διαμόρφωση συχνότητας, η λειτουργία ως διακόπτης και ως μεταβλητή ωμική αντίσταση.

Το τρανζίστορ μπορεί, ανάλογα με την τάση με την οποία πολώνεται, να ρυθμίζει την ροή του ηλεκτρικού ρεύματος που απορροφά από συνδεδεμένη πηγή τάσης. Τα τρανζίστορ κατασκευάζονται είτε ως ξεχωριστά ηλεκτρονικά εξαρτήματα είτε ως τμήματα κάποιου ολοκληρωμένου κυκλώματος.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.